Pagini

15 aprilie 2014

1870
·                  Cu Venere şi Madonă Eminescu începe strălucita sa prezenţă în paginile revistei Convorbiri literare.
·                  Despre Venere şi Madonă Titu Maiorescu avea să spună după doi ani în studiul său Direcţia nouă în poezia şi proza română: "...Venere şi Madonă cuprinde o comparare confuză. Femeia a fost divinizată în Venera antică şi apoi  (de  Rafael) în Madona. Tot aşa, poetul asupra unei feţe "pală de bolnavă beţie" aruncă "vălul alb de poezie" şi o divinizează. Însă Madona nu este o idealizare a Venerei, nici Venera antică o realitate brută pe lîngă Madona modernă, şi strofa
·                                                    O, cum Rafael creat-o
prin care poetul rezumă încă o dată cumpărarea, nu o lămureşte mai bine, ci slăbeşte poezia prin repetiţie. Originală şi plină de efect, însă prea calculată (recherchee, cum ar zice francezii) este tranziţia Plîngi copilă?..."
1887
·                  Ziarul Liberalul din Iaşi publică ştirea : "Listele de subscripţie deschise pentru distinsul poet Mihail eminescu, de către elevele şi elevii şcoalei de pictură se acoper grabnic. lista no 491, ce a fost încredinţată dlui farmacist Odamovici din Odobeşti, este înapoiată deja şi acoperită toată de iscălituri."
Sursa: Vintilă, Petru. Eminescu: Roman cronologic. – Bucureşti: Cartea Românească, 1974. – 810 p.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu