Pagini

18 octombrie 2013

Revistă bibliografică "Călătorii în istorie"

     Doreşti  să călătoreşti prin istorie?  Să pătrunzi în  cele mai mari enigme ale omenirii? Să descoperi unde au dispărut  în mod miraculos tezaure întegi? Sau să arunci o privire în viitor?
         Centrul Academic Eminescu, vă propune spre lectura 5 volume de excepţie din colecţia Bestseller International, tipărite la editura Litera, care vă vor ajuta să aflaţi cele mai învăluite în mister fapte istorice.

Pierre Bellemare, Jean – Francois Nahmias ,,Mari enigme ale istoriei’’ De la Masca de Fier la monstrul din Loch Ness, Litera 2010/ trad. Aurelia Ulici, p. 224.
   Pierre Bellemare (n. 1929) este un cunoscut scriitor, romancier, prezentator de televiziune şi actor francez. În urma colaborării sale fructuoase cu Jean-François Nahmias (n. 1944), reputat istoric şi scriitor francez, au apărut mai multe romane şi volume de povestiri thriller şi poliţiste de succes.
A supravieţuit marea ducesă Anastasia execuţiei bolşevice? A murit Ludovic al XVII-lea în închisoarea din Templu, la vârsta de numai zece ani? Ce se petrece, de fapt, în Triunghiul Bermudelor? Cine a fost Omul cu Masca de Fier? Unde se găseşte comoara templierilor? Napoleon a fost otrăvit sau a murit din cauze naturale, pe insula Sfânta Elena?
Întrebari rămase multă vreme fără răspuns, subiecte care au captat atenţia publică de-a lungul timpului, suscitând curiozitatea oamenilor din întreaga lume şi provocând, uneori, scandaluri răsunătoare. Cei  doi autori recreează misterul întîmplărilor, analizînd totodată cu seriozitatea unor istorici dovezile în sprijinul fiecărei ipoteze.
Cele 23 de povestiri pline de suspans, de revelaţii şi de răsturnări de situaţie îi vor convinge şi pe cei mai sceptici cititori că realitatea bate de multe ori ficţiunea şi că istoria este, de departe, cel mai captivant roman.
Richard Bessier ,, Comorile pierdute ale omenirii’’ De la Sfîntul Graal la bijuteriile ţarilor, Litera 2010/ trad. Nicolae Constantinescu,  p.144.
         Richard Bessière este unul dintre cei mai eclectici scriitori contemporani. S-a făcut cunoscut iniţial ca autor de romane SF, obţinând, în 1974, Le Grand Prix de Science-Fiction. De ani buni însă, a abandonat beletristica, concentrându-şi atenţia asupra domeniilor ştiinţei, istoriei şi parapsihologiei.
  Cine n-a visat, măcar o dată în viaţă, să pornească, precum Pizarro sau Indiana Jones, în căutarea celor mai de preţ comori ale umanităţii? Tezaure întregi dispărute în mod misterios, galioane pline cu aur care zac pe fundul mării, nestemate despre care se crede că poartă blesteme grele sau simple cufere descoperite pe neaşteptate în podul casei sau îngropate în grădină – curiozitatea se aprinde pe dată în faţa mirajului îmbogăţirii şi al aventurii. Străbătând secolele şi continentele, Richard Bessière ne poartă într-un periplu fascinant pe urmele unor comori legendare: Chivotul Legii, miticul Eldorado, tezaurul incaş, diamantul albastru al lui Ludovic al XIV-lea, comoara faimosului pirat Barbă Neagră, budoarul secret al Ecaterinei cea Mare, aurul naziştilor şi multe altele.  
Ed Wright ,, Cele mai mari scandaluri ale istoriei’’ Povestiri  şocante despre oameni celebri, , Litera 2008/ trad. Virgil Stanciu,  p. 264.
   Paginile acestui volum conţin o colecţie de mari scandaluri de importanţă istorică, în urma cărora cariere de success ale multor oameni de vază au fost pătate, ba chiar distruse. Veţi găsi în ele crime, fraude, şantaj, perversiuni sau trădare, insinuate pînă la cele mai înalte niveluri ale societăţii.
       De ce ne fascinează ele? Din simplă curiozitate, din încercarea de a înţelege natura umană sau, pur şi simplu, din satisfacţia meschină de a vedea că şi cei mari pot greşi?... Pentru că toti suntem interesati de afacerea Watergate, de Biroul Oval al lui Clinton şi al Monicăi Lewinski sau de nebănuita viaţă intimă a lui Ceaikovski, pe scurt, de marile scandaluri ale istoriei.
         Poveştile de culise, reacţiile personajelor implicate, conescintele fiecărui scandal, toate sunt analizate amănunţit şi bine documentat în paginile acestei cărţi fascinante.
Chznthia Stokes Brown ,, Istoria Lumii’’ de la Big Bang până în present, Litera 2009/ trad. Laurenţiu Dulman,  p. 299.
Chznthia Stokes Brown a fost professor la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii Dominicane din California.
Istoria Lumii – De la Big Bang până în prezent nu este încă un manual care să trateze exclusiv evenimentele legate de civilizaţia umană. Cartea constituie una dintre primele încercări de a prezenta, într-o viziune integratoare, devenirea speciei Homo sapiens investigată în cadrul proceselor naturale (şi intercondiţionată de acestea) care au loc la scară planetară, chiar cosmică. Pentru mai multă precizie, menţionăm că lucrarea de faţă recurge, în povestirea şi în analiza etapelor parcurse de umanitate de la apariţie până în prezent, atât la datele şi la metodele specifice studiului istoric riguros, cât şi la multitudinea informaţiilor din trecut pe care le oferă, cu generozitate, ştiinţele exacte şi (demers în premieră) religia.
 De-a lungul istoriei sale, omul a fost, o lungă perioadă, aproape la cheremul elementelor naturii. Pe care a dorit să le înţeleagă, apoi să le dirijeze întrucâtva, chiar să le stăpânească. O atitudine care i-a folosit şi care i-a dăunat, în acelaşi timp. Ceea ce a reuşit Homo sapiens a fost să intervină, nu de puţine ori nesăbuit, în echilibrele naturii şi să interfere, dizarmonic, cu mediul său natural. Se ştie că urmările acestor intervenţii sunt tot mai vizibile astăzi, în vreme ce speranţa de recâştigare a acelei înţelepciuni naturale, pierdută de societăţile moderne ultratehnologizate, este tot mai firavă.
Iată, lucrarea de faţă vă oferă ocazia de a începe să înţelegeţi cine suntem şi de unde venim. Ce drumuri am parcurs, ce tovarăşi de călătorii am avut, unde ne-am poticnit, în ce am crezut. Dar ne oferă şi ideea – ispititoare, nu? – de a ne întreba unde vom ajunge. Şi peste câtă vreme.
George Friedman ,, Următorii 100 de ani’’ previziuni pentru secolul XXI, Litera 2009/ trad. Valentina Georgescu,  p. 214.
George Friedman, politolog American, este fondatorul şi directorul general al STRATFOR, agenţie privată de geopolitică.Este autorul cărţii Amerca’s Secret War şi coautor al volumelor The Intelligence Edge şi The Future of War.
George Friedman ne permite să aruncăm o privire spre viitor, oferindu-ne o serie de previziuni uimitoare despre schimbările majore pe care le va aduce cu sine secolul XXI, la nivel mondial. Aflăm motivele care stau la baza declanşării viitoarelor conflicte, care naţiuni vor pierde puterea economică şi care o vor câştiga şi cum ne vor afecta direct noile orientări tehnologice şi culturale.
O explorare fascinantă a tiparelor istorice şi geopolitice datând cu sute de ani în urmă, volumul de faţă ne arată că acum, pentru prima oară într-o jumătate de mileniu, ne aflăm în pragul unei noi ere, o eră care ne rezervă schimbări greu de imaginat: spre jumătatea secolului, un nou război mondial va izbucni între Statele Unite şi o coaliţie neaşteptată din Europa de Est, Eurasia şi Orientul îndepărtat; China va suferi o criză internă majoră, iar Mexicul se va evidenţia ca o importantă putere pe plan mondial; războiul dintre Statele Unite şi Jihad va lua sfârşit, fiind înlocuit de un al doilea Război Rece cu Rusia; Statele Unite vor cunoaşte o nouă epocă de aur în cea de-a doua jumătate a secolului XXI.

Un comentariu: